Tid for å være «litt bonde»?

Hadeland Andelslandbruk (HA) har base i Jevnaker, og har medlemmer fra Oslo til Brandbu. Medlemmene har glede av
lokalt produsert mat med høye miljøstandarder, og hageliv i det ca 5 daa store jordet med grønnsaker og blomster. I
tillegg treffer man hyggelige mennesker hvis man vil!
Da Andelslandbruk ble introdusert i Norge i 2003, som et pionerprosjekt i regi av Norges Vel, hentet vi inspirasjon og erfaringer fra Japan, Tyskland, USA m.fl. for å se om dette kunne være aktuelt også i Norge. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper en andel av en definert produksjon – ikke et produkt – og på den måten inngår et nært samarbeid med den/de som produserer maten. Som forbruker får man da innsikt i produksjonen, i økonomien, man deler sorger og gleder, inklusive årsvariasjoner i avlinger/produksjon. Landbruket trenger en tydeliggjøring av sitt viktige samfunnsoppdrag, mange forbrukere ønsker bedre tilgang til lokal mat med høye miljøstandarder, og mange ønsker å ta
aktivt del i et fint hagebruk.

De siste par årene har vi opplevd samfunnsendringer som styrker ønsket om større nærhet mellom bønder/gartnere og forbrukere. Først pandemi, nå krig i Europa. Mange har fått øynene opp for de nære ting.

Hadeland Andelslandbruk er ett av nå over 90 andelslandbruk i Norge, se
hjemmesiden https://hadelandel.wordpress.com. Organisasjonen Økologisk Norge koordinerer det nasjonale nettverket, se http://www.andelslandbruk.no. HA er organisert som et samvirke, og har samarbeidsavtaler med tre gårder i Jevnaker-området:
– Nordby; Med jorde ned mot Randsfjorden, storfe og utegris.
– Aslaksrud; Med småplanteproduksjon og sau. (Økologisk)
– Granli; Med verpehøns, frukt og bær.
Som medlem kan man kjøpe andel i en eller flere av produksjonene. Det er årsmøtet i januar/februar som velger styre, og vedtar plan og budsjett for kommende år. Plan og budsjett er resultat av dialog mellom styret og produsentene. Prisen for en andel er vedtatte kostnader delt på antall medlemmer.

Jordet vårt har over 40 ulike slag med grønnsaker, poteter og blomster. Noe er sesongvare, noe er lagringsvare. Hver andel koster drøyt 4000,- hvorav det meste benyttes til å lønne en profesjonell gartner på deltid. Det forventes min 6 timers arbeidsinnsats fra hvert medlem i løpet av sesongen. Hver uke i ca 5 måneder mottar medlemmene et nyhetsbrev med beskjed om hvilke produkter som er klar til høsting, og ca mengde pr andel. Så er det opp til en hver å komme å hente sin andel når det passer. Man kan velge å komme til avtalt «arbeidsøkt» – vanligvis onsdag ettermiddag jobbe litt, høste sin andel, småspise sukkererter og bringebær, og prate litt med andre. Eller man kan velge å komme
til en annen tid, og være alene i «paradis».
Vel hjemme kan man gleder seg over masse sunn mat og friske blomster hver uke fra mai til oktober!
De som har egg-andel får egg ca hver annen uke. Om høsten er det slaktetid, og andeler fra sau/lam, gris og storfe leveres ut.

Andelslandbruk og beslektede initiativ er raskt voksende i hele Europa. Hadeland Andelslandbruk har gleden av å være tilknyttet forskningsprosjektet FOOdIVERSE, gjennom samarbeid med Forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet. Formålet med prosjektet er å bidra til et større mangfold i den lokale produksjonen og omsetningen av mat. Prosjektet samarbeider med fire andre universiteter i Europa: Giessen i Tyskland, Krakow i Polen, Trento i Italia og Coventry i England. Alle har knyttet til seg såkalte «Living Labs», konkrete virksomheter/møteplasser der folk utvikler nye ideer og skaper noe sammen. Perspektivet blir unektelig utvidet når vi får kommentarer fra Polen om at det er kun de lokale matinitiativene folk der kan stole fullt og helt på nå.


Det inviteres til informasjon og omvisning på jordet 4. mai kl. 17.00 – velkommen!


Maria Bjune, styremedlem
Gunnar Vittersø, forsker ved Sifo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s