Søndre Aslaksrud ligger idyllisk til i Åsbygda på Ringerike. Med utsikt til Norefjell i vest og Nordmarka i øst har mennesker dyrket jordene rundt husene her siden middelalderen. Den gamle pilegrimsleden følger deler av gårdsveien. Husene som står på gården i dag ble reist av flittige/arbeidsomme eiere omkring 1860-1880.
På tross av gårdens gamle historie er dette ingen slektsgård med gårdsslekt i generasjoner tilbake. Gården ble kjøpt av Synnøve og Oscar Müller (nå kårfolk) i 1977. De var begge ”bybarn” med en stor drøm om å leve ”det gode livet på landet”. De kjøpte sine første sauer av en god venn, og reiste til Telemark for å finne sin første ku. Telemarkskvigen ”Gullrei” ble første melkeku, hennes etterkommerne ble mange.
Siden 1992 har gården vært drevet økologisk, med melkeproduksjon, sauehold og oppal av småplanter. Det er nå 6 år siden vi avsluttet melkeproduksjonene. I dag har vi 7 ammekuer og 100 vinterforede søyer.
Våren er en herlig tid. Allerede i februar kan vi høre kjøttmeisen synge utenfor kjøkkenvinduet, den synger om lengre dager, varmende solstråler som er i vente. Våren fyller gården med liv. Kuene kalver, sauene lammer og åsene rundt oss grønnes. Dagene er travle og fylt av arbeid. Hvert minutt bør nytes, for tiden flyr så altfor fort.
Her på gården vil vi gjerne bidra med produkter og opplevelser inn i Hadeland Andelslandbruk. Vi kan produsere småplanter i drivhuset. Der kan de spire i passe varme og lys, vokse seg robuste og sterke slik at de klarer seg godt når de blir plantet ut på jordet på Falang.
Lam fra gårdens sauer vil inngå i andelslandbruket. Våre søyer får i snitt to lam hver, disse fødes om våren og slaktes om høsten. Sommerferien tilbringer de i Nordmarka i områdene rundt Ugla seter, øst for Øyangen. Her forsyner de seg grådig av skogens gress og urter og vedlikeholder på denne måten gamle setervoller og holder stier og dyretråkk åpne. Når høsten kommer sankes søyer og lam inn, og kjøres hjem til gården. Som andelshaver blir du invitert til å ta del i disse lammenes liv. Du/dere kan delta på sanking i Nordmarka en helg i september.
Våre lam har en gjennomsnittlig slaktevekt på 19 kilo. En lammeandel består av et halvt lam, slik at en andel tilsvarer omtrent 9,5 kilo.
Da får du: Et lammelår, som kan bli en festmiddag, en lammebog, som er en god søndagsmiddag, en slagside som kan brukes til å lage lammerull, eller du kan bruke det som fårikålkjøtt og fårikål – eller lammefrikassekjøtt, til ca 3 middager. Dette blir god mat som vil glede når vintermørket kommer snikende og snøen legger seg hvit rundt husveggene.