Inspirasjon

Suppe av grønne blader

1 liter grønne blader
6 dl vann eller kraft
2 gulrøtter
2 hvitløksfedd
1 liten chili, uten frø om du ikke vil ha det så sterkt
1 dl fløte

Her kan man bruke de bladene man har, for eksempel brennesle, spinat, grønnkål, svartkål eller mangold.

Vask/skrell grønnsakene og kutt dem i små biter.
Ha alle ingrediensene utenom fløten i en stor gryte.
Kok opp og småkok til grønnsakene er møte.
Bruk en stavmikser, blender eller foodprosessor for å lage glatt suppe.
Kok suppen opp igjen, og smak til med salt, pepper og fløte.



Grønnkålschips


4 stilker grønnkål som er vasket og har ligget i vann
Nøytral olje 1-2 ss, varierer med størrelsen på bladene
Flytende lønnesirup eller honning
Salt og pepper

Sett stekeovenen på 150 °C varmluft.
Fjern den grove stilken på grønnkålen og riv bladene til passelige biter. Her passer det godt å bruke de litt grovere bladene. Legg dem i en bolle.
Bland oljen, lønnesirup eller honning, salt og pepper, hell over bladene og rør godt rundt slike at alle dekkes godt.

Dekk to steikebrett med bakepapir og legg grønnkålen utover.
Sett brettene i ovnen, ett øverst og ett nederst.

Steik i ca 7 minutter på 150 °C varmluft! Steketid avhengig av hvor grove grønnkålbladene er og hvor lenge de har stått i vann. Ta gjerne ut og prøvesmak hvert minutt etter ca 6 minutter. Ta ut når de fleste ikke lenger er myke og før de tynneste begynner å bli brent (lysebrune i stedet for grønne!)

Ta ut, ha over i noe å servere i og spis straks.

Gresskarmos

800 g hokkaiodogresskar
2-4 ss smør
1 dl fløte eller melk
Salt og pepper
1 ts sitronsaft

Skjær av det tykke skallet med en skarp kniv og del i to.
Grav ut frø og massen i midten med ei spiseskje.
Del opp gresskarkjøttet i terninger.

Ha terningene i kokende vann, og kok noen få minutter (10 minutter kanskje) til det er mørt.
Hell av alt vannet. Mos gresskarkjøttet. Ønsker du en glatt puré bruker du stavmikser.

Tilsett smør. Rør inn litt fløte eller melk

Krydre med litt salt og pepper og smak til med sitronsaft.


Potetsuppe

8-10 poteter
1 purre
1 liter kraft
1,5 – 3 dl fløte etter smak
200-250 gram bacon

Skrell poteter og skjær i terninger.
Kutt den grønne delen av purren i grove skiver.
Finsnitt den lyse delen av purren til å drysse over den ferdige suppen. Blir det for mye pynt har du det i gryten med potetene.
Kok poteter og den grønne delen av purren godt møre i kraften.
Bruk stavmikser og kjør suppen glatt.
Smak til med salt og pepper, og fløte etter smak.

Kutt bacon i små biter og stek sprøtt

Suppa serveres varm med en dæsj tynnskåret purre og baconbiter på toppen.

Det smaker godt med brød med smør til!